Bestyrelse eller Advisory Board ?
Er du ejerleder i en SMV, og overvejer du om du skal have en bestyrelse eller et advisory board eller ingen af delene ? Så læs med her og bliv klogere på forskellene, og hvad man kan få ud af at have en bestyrelse eller et advisory board i sin virksomhed.
Forskellige kompetencer er vigtige for at drive en virksomhed, og det gælder også på bestyrelses- eller advisory board-niveau. Alle kan ikke vide alt, men har man som virksomhedsejer nogle forskellige profiler i sin bestyrelse/advisory board, er der stor mulighed for forløsning af virksomhedens potentiale.
En undersøgelse foretaget af CBS taler et tydeligt sprog. Tallene viser et klart vækstpotentiale ved at etablere en professionel bestyrelse. Grafen nedenfor demonstrerer, at omsætningen i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) er 22-40% højere, når der er etableret en professionel bestyrelse end med en familie-bestyrelse.
Professionel bestyrelse: sæt turbo på væksten
At etablere en professionel bestyrelse er et naturligt skridt for mange SMV’er, der har ambitioner om vækst. Men det kræver, at man som leder og ejer er parat til at afgive kontrol. Der er nogle psykologiske barrierer, der skal overvindes og særlige forudsætninger, der skal være på plads før man går i gang.
En professionel bestyrelses opgave er at udfordre virksomhedens virkelighedsbillede, gøre opmærksom på blinde vinkler, bidrage med økonomisk styring og strategisk sparring og i det hele taget sikre at virksomheden ledes professionelt. Med god selskabsledelse, kan en velfungerende bestyrelse sætte turbo på virksomhedens udvikling og sikre, at ambitioner om vækst føres ud i livet.
Bestyrelsessamarbejde i SMV’er kan være en svær psykologisk balance
En SMV ejes ofte af en eller få personer, her kaldet ejer. Næsten lige så ofte er der personsammenfald mellem ejer og ledelse i en SMV, hvorfor der ofte stilles andre krav til bestyrelser i SMV’er end i børsnoterede virksomheder. Netop personsammenfaldet mellem ejer og leder betyder, at bestyrelsesarbejde i en SMV kan være en svær balance. Bestyrelsen skal som udgangspunkt arbejde for virksomhedens vækst og udvikling, men det er ikke altid denne dagsorden alene, der driver ejerlederen.
Psykologien spiller en stor rolle i bestyrelsesarbejdet i SMV’er. Det skyldes, at den ejerledede virksomhed, i modsætning til børsnoterede selskaber, kan undlade at lytte til bestyrelsens anbefalinger og ligefrem afsætte bestyrelsen, såfremt der opstår uenighed. Behovet for afgivelse af kontrol, hvis virksomheden skal vokse, er ofte en svær erkendelse for en ejerleder og det kan gøre det svært som bestyrelse at arbejde for virksomhedens bedste. Ejerlederens parathed til at slippe den fulde kontrol og lytte til andre, kombineret med bestyrelsesmedlemmernes forståelse for den svære balancegang, er altafgørende for et værdiskabende bestyrelsessamarbejde.
10 gode råd til det værdiskabende bestyrelsesarbejde i ejerledede virksomheder
Bestyrelsen er ikke statisk, men skal sammensættes, så den til enhver tid matcher virksomhedens fremtidige strategiske udfordringer og mål.
Ejerlederen skal have det nødvendige mod til at afgive kontrol og indflydelse til sin bestyrelse.
Ejerlederen skal være parat til at blive udfordret på sit virkelighedsbillede.
Klar skriftlig aftale omkring rolle- og arbejdsfordeling mellem bestyrelse og direktør.
En bestyrelsesformand med gennemslagskraft, der evner at holde ejerlederen fast pĂĄ det aftalte.
En klar strategisk retning nedfældet i en strategiplan, der har både ejerlederens og bestyrelsens fulde opbakning.
Bestyrelsesmedlemmernes kompetencer skal supplere ejerlederens.
Respekter forskellige holdninger, men nå altid frem til en fælles konklusion og beslutning.
Lad fornuften rĂĄde; lyt til hvad hele bestyrelsen siger frem for blot enkeltpersoner.
Bestyrelsesmedlemmer skal anerkende gruppedynamikkens betydning og løbende revurdere, hvorvidt samspillet fungerer optimalt. Man bør vedtage processer for, hvordan man samler information, opbygger viden og træffer beslutninger.
Bestyrelsens opgave er at arbejde for virksomhedens bedste og bør til enhver tid afspejle virksomhedens strategiske mål og udfordringer. Bestyrelsen skal derfor som udgangspunkt betragtes som en dynamisk størrelse, hvor udskiftning og omfordeling af roller er helt naturligt. Bestyrelsen skal sammensættes, så den har et tilpas miks af erfaringer og kompetencer både i forhold til den overordnede strategi, brancheindsigt og ud fra hensyn til en mere opgavespecifik erfaring. Derfor kan nogle bestyrelsesmedlemmer arbejde for en virksomhed over en længere periode, mens det for andre bestyrelsesmedlemmer giver mening, kun at være en del af bestyrelsen i en begrænset periode.
Forskelle pĂĄ et Advisory Board og en Bestyrelse
Et advisory board minder meget om en bestyrelse, men der findes enkelte forskelle. Mens en bestyrelse i nogle tilfælde er lovbestemt, er et advisory board en frivillig foranstaltning, som udelukkende bidrager til at rådgive beslutningstagere, såsom virksomhedsejere og direktører.
Advisory boardet er uformelt og består typisk af en række eksperter inden for et givent område, som rådgiver virksomheden i dens daglige drift. Når man opretter et advisory board, har man altså mulighed for at samle en håndfuld kompetente personer, som kan rådgive indenfor områder, man ikke selv er helt skarp på. Samtidig slipper man for de juridiske overvejelser og forpligtelser, der følger med en bestyrelse.
Forskellene trukket op:
Et advisory board er valgfrit, mens en bestyrelse i nogle tilfælde er lovbestemt, eksempelvis ved aktieselskaber.
Et advisory board giver råd, hvorimod en bestyrelse har mere vidtrækkende beføjelser. Eksempelvis kan bestyrelsen tilsidesætte den administrerende direktørs beslutninger, såfremt den finder det nødvendigt.
Medlemmer af et advisory board har intet juridisk eller finansielt ansvar i forhold til virksomheden.
Aflønningen til et advisory board er ofte lidt billigere end til en bestyrelse.
Der er forholdsvis stor aftalefrihed, når der skal oprettes et advisory board. Der er eksempelvis ikke krav om en formel, skriftlig aftale, ligesom der heller ikke er krav til antal personer, arbejdstiden og mødehyppigheden for medlemmerne
For at opnå et optimalt udbytte, er det dog vigtigt at klargøre, hvad formålet er med advisory boardet, hvilke kompetencer/profiler der er behov for, samarbejdsformen samt hvor hyppigt medlemmerne skal mødes.
Hvis man som ejerleder er i tvivl om en bestyrelse er relevant for virksomheden, kan et advisory board fungere som en prøve på, hvad en bestyrelse kan bidrage med.